Καθώς το καλοκαίρι φεύγει σιγά σιγά και το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα πιο κρύα βράδια, παρέα με τον σύντροφό μας, τα παιδιά μας, φίλους, συγγενείς και στο μυαλό μας έρχεται αυτή η χουχουλιάρικη αίσθηση και ατμόσφαιρα. Κάντε το εικόνα…Μαζεμένοι όλοι γύρω από το τραπέζι ή καθισμένοι στον αφράτο καναπέ συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, τρώγοντας. Εγώ στο συγκεκριμένο σκηνικό θα προσθέσω και ένα αναμμένο τζάκι. Αχ, πόσο μου έχει λείψει ο χειμώνας!!!

 

 

Το τζάκι έχει τη μαγική ιδιότητα να ζεσταίνει όχι μόνο με τη θερμότητα που βγάζει, αλλά και με την θαλπωρή που εκπέμπει στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, το τζάκι διατηρεί την αναμφισβήτητη γοητεία του και τη μοναδική του έλξη, που ασκεί σε όλους τους ανθρώπους.

 

 

Στο σημερινό άρθρο, σας προτείνουμε 4+1 τύπους τζακιών που μπορείτε να διαλέξετε καθώς και ορισμένες επενδύσεις για να διακοσμήσετε το τζάκι αλλά και το χώρο γύρω του. Υπάρχουν στην αγορά πολλές επιλογές σε διαστάσεις, σχέδια και τύπους. Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το κατάλληλο για το χώρο σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

 

Ο πρώτος τύπος τζακιού είναι με επίπεδη ανοιγόμενη ή/και συρόμενη πόρτα. Υπάρχει και η τύπου κασέτα που είναι για είδη υπάρχοντα τζάκια. Απλώς αντικαθίσταται η εστία, χωρίς να αλλαχθεί η επένδυση. Εκτός και αν εμφανιστούν προβλήματα κατά την αντικατάσταση.  Είναι η πιο συνηθισμένη και βολική εστία που συναντάμε. Παρακάτω βλέπουμε κάποιες ιδέες για να επενδύσετε αυτού του τύπου τα τζάκια. Το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι πολύ σκληρά, ανθεκτικά και φυσικά υλικά που ταιριάζουν με το ύφος κάθε τζακιού. Περιβάλουν το τζάκι με στιβαρότητα και ανθεκτικότητα.

Τύπος Νο2 είναι με δεξιά ή αριστερή γωνία ανοιχτή και επίπεδη ανοιγόμενη πόρτα. Δηλαδή η οπτική επαφή που έχουμε με την φωτιά είναι και από το πλάι.

 

 

 

Τύπος Νο3 είναι το τριών όψεων – πανοραμικό.

 

 

 

Τύπος Νο4 είναι το διαμπερές. Μπορεί να τοποθετηθεί και στη μέση του δωματίου γιατί έχει δύο πόρτες. Και αν σας αρέσουν τα εξεζητημένα,  για σκεφθείτε και την επιλογή της τοποθέτησής του στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού με ένα σαλονάκι εξωτερικού χώρου για να μαζεύεστε με τους φίλους σας ακόμα και το χειμώνα.

 

 

 

Το +1 είναι ένα τζάκι που θα ήθελα να επισημάνω, όχι σαν σχέδιο αλλά σαν δυνατότητα επιλογής κύριας πηγής θέρμανσης. Είναι το τζάκι λέβητας. Αφού έχει γίνει η κατάλληλη εγκατάσταση από την αρχή, ζεσταίνει το νερό και το διοχετεύει στα σώματα. Οι επενδύσεις είναι ίδιες με τις προηγούμενες, αφού τα σχέδια είναι τα ίδια.